Zelené potraviny

Zelené potraviny

Přibližme si je..

Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už dnešní strava neposkytuje v potřebném množství. Zelené potraviny díky svému složení dokáží náš organismus zasytit a dodat mu regenerační efekt. Zelené potraviny neobsahují lepek. Pokud jsou zelené potraviny opravdu kvalitní, dokáží přirozeně posilovat imunitu našeho organismu. Jak ale poznáme kvalitní zelenou potravinu? Podmínkou je, aby tyto přírodní postupy pěstování byly bez jakékoliv chemie a hnojiv.

 

Zelené potraviny a zavedení do praxe?

První otázka, která by Vás mohla napadnout je: Nevadí kombinace léků a zelených potravin?

Nevadí. Jen se doporučuje, aby se léky braly s hodinovým odstupem od těchto potravinových doplňků. A to proto, aby zelené potraviny nesnižovali vzhledem ke svým očistným vlastnostem účinnost léků.

 

Druhá otázka, která by se mohla naskytnou: Mohu pít alkohol?

Ano. Ale je dobré vědět, že chlorella má očistné vlastnosti a díky tomu může náš překyselený žaludek po večírku „srovnat“. Pokud ale zelené potraviny bereme například pro podporu imunity, je dobré se „náročným“ večírkům vyhnout, aby zelené potraviny nevynaložili veškerou sílu na odstraňování těchto potíží a nikoliv potížím zdravotním. Proto se alkohol v tomto období doporučuje s rozumem J
 

A třetí otázka: Můžu zelené potraviny, když jsem těhotná/kojím?

Těhotným ženám, se doporučuje prokonzultovat kombinaci chrolelly, mladého ječmenu a spiruliny s lékařem. Pro kojící ženy jsou dle dostupných informací zelené potraviny velmi dobré, jelikož zlepšují kvalitu mateřského mléka. Čištění těla, které v tomto procesu spolu se zelenými potravinami probíhá, jde přes stolici a ledviny, takže plodu se úplně vyhne. Pro období těhotenství se doporučuje ječmen, jelikož obsahuje vitamin A, kyselinu listovou a betakaroten, který je v těhotenství důležitý. Díky jeho užívání by se mělo předejít těhotenské cukrovce, těhotenské zácpě a také hojení.

 

A závěrem?

Určitě Vás také zajímá, jak se v zeleným superpotravinách zorientovat a jak rozlišit, na co které opravdu jsou? Pár slov k jednotlivým potravinám:

  • Chlorella – je vhodná pro očistu organismu, pomáhá obnovit střevní mikroflóru, je skvělá pro vyčištění těla a vyloučení toxinů z těla – např. po lécích, dlouhodobé léčbě apod.
  • Ječmen - potřebujete povzbudit organismus a zlepšit spánek? Ječmen je to pravé! Pomáhá doplnit našemu tělu potřebné aminokyseliny a také enzymy.
  • Spirulina - doporučuje se pro zlepšení imunity, budování svalové hmoty a v poslední řadě je vhodná i pro hubnutí.

Ječmen tedy do těla dodává potřebné látky, které mu chybí a chlorella z těla ty špatné látky zase odvádí. Proto je dobré si určit, co opravdu od zelených potravin očekáváte. Ječmen najdeme pouze ve formě prášku, jelikož se tak nejlépe vstřebává do těla. Proto se doporučuje ječmen smíchat s ledovou vodu a pít jako drink J
Pokud jste příznivcem smoothie jako já, tak si do drinku můžete přidat i červenou řepu nebo mrkev například. Záleží jen na Vás J