![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! |
Jak všichni víme, základ skoro každé diety je vysadit sacharidy nebo je alespoň omezit na minimum.. Je to ale opravdu správně? Většina z nás si totiž představí pod pojmem sacharidy samé nezdravé věci – větrník, fantu, čokoládu atp. Ale pravdou je, že nám spíš více vadí tuky, které v těchto potravinách jsou. Proto je dobré, abychom odstranili jen ty špatné typy sacharidů – tedy sacharidy jednoduché. A věnovali se v jídelníčku převážně jen sacharidům složeným. Mám pro Vás jednoduchý souhrn pro lepší složení jídelníčku.
Tak, aby byl náš jídelníček správě vyvážený, měl by se skládat z cca 40 % bílkovin, 40 % sacharidů a 20 % tuků. Doporučené složené sacharidy se do krve uvolňují postupně a tím pádem je naše tělo postupně doplňováno energií a vydržíme déle sytí. Proto by měly v našem jídelníčku být převážně tyto potraviny: ovesné a pšeničné vločky, kořenová zelenina, rýže, brambory, těstoviny, luštěninu aj.
Sacharidové jídla s vyšším obsahem cukru je lepší baštit spíš ke snídani a na svačinu. Sacharidy bychom měli baštit před i jako první po tréningu. Naše svaly jsou totiž úplně vyždímané a potřebují „nasát“ to správné, tedy sacharidy nebo proteiny, nejlépe v tekuté podobě.
Jednoduché cukry jsou rychlým zdrojem energie, která se ale ukládá do tuků. Sacharidy jednoduché se změní na glukózu, což je cukr. Tělo si vezme jako první tento cukr, a to i přesto, že si může vzít energii z tuků a bílkovin. Tyto „špatné“ sacharidy najdeme například v medu, cibuli, mléce, sladkostech, ovoci aj. Pokud do těla dodáváme větší množství těchto cukrů, zatěžujeme tím slinivku a játra. Většina těchto cukrů je zástupcem tzv. prázdných kalorií. Pokud máme nadbytek jednoduchých sacharidů, tak se můžeme cítit podráždění, nesoustředění, mít křeče, nedostatek vitamínů a minerálů, být nevyrovnaní, mít deprese aj.
Při trávícím procesu se složité cukry mění na jednoduchou glukózu, což znamená, že se mění primárně jako zdroj energie a zbytek se uloží do svalů. Takže složité cukry (škroby) jsou pro naše tělo zásadní. Je důležité také dbát na to, abychom jídlo pořádně rozžvýkali a promíchali se slinami. Pokud baštíme ve spěchu, tak to působí problémy při trávení. Nestrávený škrob je ve střevech potravou pro bakterie. Složené cukry jsou obsaženy převážně v luštěninách, rýži, ořechách, máku, zelenině a bramborách..
Pokud je tedy našim cílem dobře spalovat nebo zpevnit a vytvarovat naši postavu, měli bychom se příjmu sacharidů náležitě věnovat. Tento řežím bychom měli doplnit i o pravidelnou fyzickou aktivitu a uvidíte ty neskutečné změny! A nezapomeňte, důležitých je 80 % a těch zbylých 20 % můžeme občas polevit a trošičku si dopřát
Jednoduché sacharidy |
Složené sacharidy |
Ovoce |
Celozrnné pečivo |
Sladkosti |
Rýže Basmati, Natural |
Cukrová třtina |
Brambory |
Med |
|
Mléko |
Batáty |
Sladké nápoje |
Těstoviny |
Energetické nápoje |
Zelenina – květák, fazolky, brokolice, cuketa |
Džusy |
Obiloviny – čirok, ječmen, žito.. |
Jogurty s příchutí |
|