Ořechy, co všechno o nich ještě nevíte!

Ořechy, co všechno o nich ještě nevíte!

Mandle

Známe 2 druhy mandlí, a to sladké a hořké. Sladké jsou ty, co běžně baštíme a hořké se využívají do kosmetických přípravků, k výrobě léků a likérů. Mandle obsahují spoustu vápníků, a proto jsou vynikající i pro naše tělo. V Indii se mandle namelou a přidávají se do jogurtových zálivek, jako zahušťovadlo do omáček a třeba i do másla.

 

Lískové ořechy

Lískové ořechy obsahují 20 % bílkovin, 60 % oleje a také vitamíny B-komplex. Dřevo lísky je využíváno v truhlářství a řezbářství. Mladé stromky jsou používány v košíkářství.

 

Para ořechy

Para ořechy pochází z deštných pralesů, kde rostou na Juvii. Z ořechů se lisuje velmi kvalitní olej. Ořech má vysoké nutriční hodnoty. Sběr těchto ořechů je velmi nebezpečný, jelikož stromy na kterých para ořechy rostou, jsou vysoké cca 30 metrů. V této výšce bychom našli para ořechy, které mají cca 25 cm v průměru a váží cca 2kg. Z těchto vysokých stromů padají na zem para ořechy, takže sami určitě uznáte, že se jedná opravdu o nebezpečné povolání. Prázdné „slupky“ od juvie jsou velmi pevné, proto se dále používají jako nádoby. Jeho dřevo je velmi kvalitní a odolné proti plísním a vodě.

 

Kešu

Kešu se baští pouze pražené! Kešu je plodem ledvinovníku, který je všestranně využíván. Výtažky z listů jsou přidávány do zubní pasty. Dřevo ledvinovníku se označuje jako „bílý mahagon“. Ze skořápek plodů je získáván olej, který se jmenuje kardol. Tento olej se používá pro výrobu brzdových kapalin, laků, lepidel a barev. Pražené kešu, které tak rádi baštíme, obsahuje spoustu minerálních látek, bílkovin a vitamínů.

 

Vlašské ořechy

Ze slupek vlašského ořechu a listů je získáváno hnědé barvivo. Dřevo z ořešáku se používá v řezbářství a nábytkářství. V listech ořešáku je látka, která se používá jako repelent. Slupky obsahují vitamín C.

 

Piniové ořechy

Pinie obsahuje cca 60 % tuku, což má za následek rychlé žluknutí. Proto mají piniové oříšky kratší trvanlivost. Piniové ořechy rostou na pistácii pravé. Ze zářezů a trhlin v kmeni vytéká voňavá pryskyřice, která se dává do alkoholických nápojů, některých léčiv a do ústních vod. Pryskyřici můžeme také použít pro výrobu žvýkaček, laků a náplastí.

 

Pekanové ořechy

Jsou velmi výživné a nejkvalitnější ořechy, tím pádem jsou i jedny z nejdražších. Z jader pekanu se lisuje velmi ceněný olej. Pekanové dřevo se díky své tvrdosti využívá pro výrobu lyží, nábytku a nástrojů, je velmi pružné a ohebné. Z kůry pekanu se získává žluté barvivo.

 

Makadamový ořech

Makadamový ořech pochází z Austrálie a také patří mezi nejdražší oříšky. V dnešní době se pěstují převážně na Havajských ostrovech. Makadam obsahuje cca 80 % oleje, což je nejvíc ze všech ořechů. Olej z makadamových ořechů je srovnatelný s olejem olivovým.