Lyofilizované ovoce

Lyofilizované ovoce

O co přesně se jedná? Jaký je postup a proč je to tak oblíbené? O tom Vám dnes budu psát J

Lyofilizace neboli jinými slovy sušení mrazem je metoda, kterou jsou vysušovány vlhké materiály. V našem případě je to čerstvé ovoce. Princip lyofilizace je založen a sublimaci zmrzlé vody za nízké teploty a tlaku. Výhodou tohoto postupu je, že nedochází k přímé přeměně vody z kapalného na plynné skupenství. Lyofilizace se používá v oblastech kosmetiky, farmacie, potravinářství, atd. V USA se lyofilizace používá dokonce i na květiny.

Lyofilizované potraviny mají velké plus především kvůli malé gramáži, kterou díky odpaření vody získají. Zůstanou mu veškeré výživové látky, vůně i vzhled ♥ I díky vhodném balení má produkt prodlouženou životnost a proto je velmi vhodné pro cestovatele, expedice a na svačinku kdykoliv a kdekoliv. Lyofilizace v průběhu procesu nepřesahuje teplotu nad 42 °C, tudíž je vhodná i pro RAW stravu. Proces lyofilizace trvá cca 24 – 48 hodin u potravin.

 

Jaký je tedy postup lyofilizace?

Lyofilizace má 3 fáze, jako první se vlhká potravina zmrazí, v dalších dvou krocích se řádně a šetrně suší. První fáze zmrazení se musí provádět velmi opatrně, aby nedošlo k poškození. Většinou se materiál mrazí kolem  -20 °C a -50 °C. Druhým krokem je primární sušení, kdy se v mrazících zařízeních musí snížit tlak vzduch. Potom se potravinám dodá zářením teplo, aby voda nemohla začít sublimovat. Tento postup zajistí, že se z potraviny odstraní až 95 % vody. Sublimaci nesmíme uspěchat, protože jinak by mohlo dojít k narušení potraviny. Podle náročnosti může toto sušení trvat až několik dní. Zásadní pro tuto fází je správné určení konce. Třetí a poslední fází je sekundární sušení, kdy se z potravin odstraňují nezmrzlé molekuly vody, které bychom mohli vidět na povrchu. Lyofilizované potraviny se v této fázi dávají do sušící komory, kde je 0 °C. Po tomto procesu sušení zůstává v produktu už jen 1 – 4 % vody.

 

Lyofilizování je dle mého názoru velmi užitečná technika, jelikož teď můžu mít tolik oblíbené maliny a jahody po celý rok s sebou na sváču v kabelce, netečou a pořád krásně voní. To stejné banán, není otlučený a hnědý, ale pořád vypadá krásně a je stejně dobrý i přes celodenní nošení a mačkání v batohu :D za mě prostě TOP!