Datle, účinky na zdraví

Datle, účinky na zdraví

Plody datlí (datle, plody datlovníku pravého - Phoenix dactylifera) jsou podlouhlé oválné bobule dlouhé 3 až 7 centimetrů, v průměru mají 2 až 3 centimetry. Podle druhu - odrůdy mohou mít také žlutou, oranžovou, tmavě červenou i černou barvu. Datle pocházejí z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovaly již před více než 5000 lety.  Mezi přední pěstitele datlí patří: Alžír, Amerika, Egypt, Irán, Irák, Izrael, Libye, Pákistán, Maroko, Saúdská Arábie a Tunis. Datle (beduínský chléb) jsou významným zdrojem sacharidů,  vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahují  23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku. Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo.

Datle a jejich účinky na zdraví:

  • zdroj rozpustné vlákniny (působí proti zácpě)
  • rychlý zdroj energie, jsou velmi výživné (glukóza, bílkoviny, aminokyseliny)
  • podporují mozek a mozkové funkce - brainfood (soustředění, paměť atd.)
  • pomáhají chránit proti ucpávání tepen
  • vysoký obsah taninů pomáhá při střevních potížích 
  • prospívají kostem a kloubům (vápník)
  • úspěšně ovlivňují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění (hořčík a draslík)
  • vynikající uspávací prostředek (datlová pasta s mlékem) - aminokyselina tryptofan (5 ks datlí před spaním)
  • afrodiziakální účinky, působící na ženy i muže 
  • podporují potenci a zlepšení kvalitu spermií
  • antioxidant - velkým zdrojem vitamínu C. Ve 100 gramech je ho 1/3 doporučené denní dávky
  • vhodné při redukčních dietách, stejně jako fíky
  • zdravá alternativa ke sladkostem
  • datle jsou vhodné pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů (draslík, vápník)
  • snižují krevní tlak
  • působí proti křečím
  • pomáhají při chudokrevnosti
  • výživa pro pokožku, nehty a vlasy
  • vhodné jako výživa pro duševně a fyzicky pracující
  • povzbuzují při poklesu výkonu a únavě (narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein)
  • podporují imunitní systém
  • příznivě působí při nachlazení a rýmě
  • datle působí jako přírodní aspirin (proto je vhodná konzumace zejména v zimním období)
  • zabíjí bakterie a parazity
  • podporují lepší vidění díky obsahu vitaminu A
  • snižují riziko nádorových onemocnění
  • zahánějí chuť na sladké
  • dávají sílu a vytrvalost, prodlužují délku života
  • posilují játra a ledviny
  • pomáhají vylučovat těžké kovy z těla
  • pomáhání při hojení krvácení dásní
  • snižuje vedlejší účinky antibiotik
  • přírodní zdroj tryptofanu (aminokyselina)

Skladování: sušené datle v uzavřené dóze vydrží až jeden rok, v mrazáku i několik let

Chuť: sladká

Použití:  pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, do smoothie, při pečení, ke slazení pokrmů, základ pro slané i sladké vaření, slouží i jako náhrada chleba, vhodné na svačinu v sušené podobě

Jak použít datle, recepty:

Do kuchyňského robotu dáme mandle, půl decilitru vody, proteinový prášek a mixujeme, přídáme namočené datle a nebo 25g datlové pasty a znovu rozmixujte. Nakonec přidame chalvu, kardamom a vanilkový extrakt a ještě cca 10 - 20 minut důkladně promíchejte.Ze získané směsi vytvarujeme kuličky a před podáváním skladujte v lednicií. Hotové kuličky můžete obalit ve strouhaném kokosu nebo kakaovém prášku .

Potřebné ingredience na proteinové kuličky:

⅔ šálku mandlí natural
½ šálku vanilkového proteinového prášku (alternativně maca prášek nebo práškový konopný protein)
sušených datlí, namočené po dobu 20 minut nebo datlovou pastu
1 lžička kardamomu
1 lžička vanilkového extraktu
⅓ šálku tahini  nebo chalvy

Beduínský pokrm:

  • 2 šálky prosa
  • 1 jablko
  • 10 - 15 datlí
  • lžíce rostlinného za studena lisovaného oleje
  • 6 šálků vody
omyjeme proso a opražíme je na oleji, a následně přidáme na kostečky nakrájené vypeckované datle. Zalijeme vodou a přivedeme do varu, přiklopíme poklicí, vypneme plotnu a necháme cca 15 dojít. Podáváme nejlépe teplé.

Sušené datle dále na chvíli do horkého mléka a máte zajímavý nápoj na povzbuzení

100 g vypeckovaných datlí několik minut povaříme v půl litru  kravského mléka, můžeme přidat lžíci medu, získáme směs s blahodárný vlivem na respirační systém.

Datlovo mandlové kuličky s červenou řepou bez tepelné úpravy

rozemeleme mandle (vlašské ořechy) a přidáme vypeckované sušené datle, sůl a vanilku (případně alternativně skořici) a rozmixujeme do hladka. Čerstvou čerstvou řepu nakrájíme a vymačkáme z ní šťávu a přidáme do rozmixované směsi (kterou nám atraktivně obarví). Hustotu směsi doladíme tak, aby se z ní dali tvarovat kuličky (přidáním šťávy nebo datlí). Uvedenou hmotou můžete obalit sušené ovoce (rozinky, mochyně, lyofilizované ovoce) a následně je můžete obalit strouhaným kokosem, kakaem, karobem nebo skořicí. Takonec nechte přes noc v ledničce a můžete je konzumovat.